Vrajitoare Club

Pe coastele norvegiene, în Mezolitic, au avut loc cele mai mari tzunami din Europa

800px-Doggerbank

În urmă cu 8.200 de mii de ani, în Norvegia a avut loc o scufundare de pământ teribilă a coastelor care a măturat pur și simplu Doggerland, un ansamblu de insule nu foarte înalte care acum se găsesc sub marea Nordului (unde formează banchiza Dogger Bank).

Ea se află la jumătate sudică a actualei mări a Nordului care lega Marea Britanie de restul Europei în timpul  glaciațiunilor cuaternale.

Potrivit profesorului Jon Hill, membru al echipei de cercetători care a analizat problema, formaidabilul tsunami care s-a declanșat în urma acestui eveniment a acoperit complet aceste insule, cel mai probabil cu consecințe catastrofale pentru oamenii care trăiau acolo.

Locația banchizei Dogger bank.Foto NASA NorthSea, sursă Wikipedia.

Nu există însă dovezi clare că aceste insule au fost locuite. Punctul lor cel mai înalt era la numai 5 metri deasupra nivelului mării. Acest tsunami a cauzat două sau trei alunecări de teren pe coasta norvegiană de la Storegga (nume care semnifică în norvegină “marea bordură”). Aproximativ 3000 km cubi de sedimente s-au prăbușit brusc în mare, ceea ce este de aproximativ 300 de ori mai mare decât volumul de sedimente depozitate anual în oceane de către toate râurile planetei.

Este vorba despre cae mai mare alunecare de pământ pe care a cunoscut-o Europa vreodată! Alunecările succesive s-au produs în marea Norvegiei la 100 de km nord-vest de Molde.

Ulterior, primul tsunami care s-a format  s-a propagat la sute de kilometri și a lovit coasta a ceea ce este acum Marea Britanie, înecând zonele de coastă și satele. Al doilea tzunami a fost destul de mare și devastator, provocând un val remarcabil.

Două situri arheologice scoțiene care datează din perioada mezolitică sunt îngropate sub un strat de pietriș, probabil depozitate de un val uriaș. Datarea lor cu carbon a demonstrat că au fost îngropate în același timp.

Două axe au fost descoperite anterior în partea de jos a mării, în apropierea coastei engleze. Mai recent, acestea datează din perioada neolitică, ceea ce sugerează că această zonă, cunoscută acum sub numele de bancul Brown, a rămas deasupra apei și a fost locuit după tsunami-ul care a avut loc în Mezolitic.

1 Comment

  • wikis.ro

    / Răspunde

    Excelent articol! Este fascinant sa aflu cum efectele specifice ale naturii au schimbat radical mediul si pasii nostri evolutivi in urma cu mai mult de 8 mii de ani. Cu siguranta, cercetarile stiintifice ne ofera o perspectiva remarcabila asupra acelor evenimente care au schimbat mediul din preistorie. Felicitari pentru acest articol!

LEAVE A REPLY

Your email address will not be published. Required fields are marked ( required )

Enigme

Paranormal

Credință

Vizitatori pe site

Free counters!