Vrajitoare Club

Băuturile în Bulgaria

picture-403 cramă

Rachiul (rakia sau rakija) este obţinut prin distilarea sucului de fructe fermentate. Băutura este foarte populară în Bulgaria şi în general în Balcani. De fapt, este alcoolul naţional în ţara vecină. Numele are probabil ca origine cuvântul turcesc raki, care înseamnă alcool distilat.

copyright Segra Media

copyright Segra Media

Unele sortimente de rachiu pot atinge între 55 şi 65º. Prepecenica este un rachiu dublu distilat, care ajunge uneori la tăria de 70º.

Crama in Melnick- copyright Segra Media

Crama in Melnick- copyright Segra Media

Forma sa comună, slivova (sau slijivovica), este produsă din prune, dar se poate realiza de asemenea din struguri, piersici, caise, mere, smochine sau pere. Rachiul din prune mai poate fi amestecat după distilare cu alte ingrediente, cum ar fi ierburi, nuci, miere, cireşe etc.

Crama in Melnick- copyright Segra Media

Crama in Melnick- copyright Segra Media

În mod normal rachiul este incolor. Unele sortimente de rachiu sunt păstrate în butoaie de stejar, ceea ce le conferă o aromă specifică şi o culoare plăcută.

Crama in Melnick- copyright Segra Media

Crama in Melnick- copyright Segra Media

În Bulgaria, se serveşte comun ca intrare cu salată chopska sau cu o salată de castraveţi cu iaurt şi murături (turshiza). Rachiul greyana se serveşte fierbinte şi îndulcit cu miere sau zahăr. Bulgaria are o tradiţie a vinului veche de peste 5000 de ani. Vechii traci au fost primii producători de vin din Europa. În Iliada, Homer vorbea deja, de vinurile tracilor.

Pământul natal al lui Orfeu, reprezintă de asemenea cultul lui Dionysos şi aici, sărbătorile vinului au cunoscut primele mari succese. Tradiţia de a sărbători vinul s-a păstrat în Bulgaria. La 14 februarie, are loc Trifon Zarezan, o sărbătoare foarte aşteptată pretutindeni în ţara vecină. Fideli tradiţiei vechi, bulgarii acordă o mare atenţie varietăţilor de struguri locali ca Mavrud, Melnick şi Gamza.

copyright Segra Media

copyright Segra Media

Vinurile roşii bulgăreşti sunt printre cele mai bune. Iată câteva sortimente: Sliven, Yambol, Svichtov, Mavrud de Assenovgrad şi Peruchtitza, Gamsa de Plevna, Suhindol şi Novo Selo, Harsovo de Melnik.

Dacă preferaţi vinurile albe, aveţi ca variante vinurile de la castelul Euxinovgrad, Traminer Khan Krum, Chardonnay de Pliska sau de Preslav, Dimiat tamianka sau Misket de Karlovo.

La mare căutare în Bulgaria este şi mastika, un sortiment de ouzo pe bază de anason, coniacuri de Euxinovgrad şi Pliska, Preslav şi Pomorie, lichior de trandafir, de vişine sau zmeure, precum şi boza, o băutură făcută din orz.

LEAVE A REPLY

Your email address will not be published. Required fields are marked ( required )

Enigme

Paranormal

Credință

Vizitatori pe site

Free counters!